Gå til innhold

Dialog nr. 4

Redaksjonelt

 

Kjære lesere.

Da har vi snart lagt et nytt år bak oss. På denne første søndagen i advent er det pent og kaldt i hovedstaden. Gradestokken har bikket minus ti, og julestjerner og lys fra vinduene i de tusen hjem lyser opp i kveldsmørket om kapp med en avtagende måne. Det er fredelig og vakkert. Hvem skulle tro at verden holder på å gå av hengslene. 

I sine Nostalgiske refleksjoner i dette nummeret oppsummerer Christine Rosenqvist den uroen vi alle kjenner oss igjen i. Med krigens redsler i Ukraina og Gaza som bakteppe, for å nevne noe, er det likevel mulig å håpe på en bedre framtid, og bidra til å gjøre verden til et bedre sted? Vi må nesten bare hjelpe hverandre å holde håpet og motet oppe, og jobbe for det vi mener er rett. Der hvor vi er, i små eller litt større sammenhenger. 

I dette julenummeret av Dialog er vi glade for å gi dere en variert samling av gode tekster fra folk med ulike ståsteder. Det har vært en berikelse å ha med Nina-Beathe Tørum Lundkvist i redaksjonen det siste halve året. Se hennes intervju med doktorgradsstipendiat Camilla Holm ved VID vitenskapelig høgskole. Camilla undersøker eksistensielle perspektiver hos mennesker med psykose, og intervjuet har tittelen Lengselen etter tilknytning. Mon tro om ikke dette er alle lengslers mor? Dette må også sies å være bakteppe for Hans Marius Solevåg sin nydelige tekst om å bygge opp kontakt og tillit over lang tid, Diagnose: Ensomhet og isolasjon.

Mange av dere er kjent med at essayskriving er et satsingsområde i SEPREP Tverrfaglig utdanningsprogram (TU). Poenget med essay er å reflektere kritisk over sin egen praksis, med utgangspunkt i konkrete situasjoner. I essayet Inferno har Anne Dagne Vesaas skrevet åpenhjertig og modig om sin tilkortkommenhet i relasjonen til en pasient. Her kan vi kjenne oss igjen og bli klokere. Og mens vi snakker om SEPREP TU, se Erlend Rinke Maagerø-Bangstad sin gode oppsummering av 25 års-jubileet som ble arrangert for ikke lenge siden. Som nylig ansatt programansvarlig for SEPREP TU har han også noen framtidsvyer.

Vi har vært så heldige å få flere tekster til dette nummeret som hver på sin måte utdyper egne erfaringer med traumer og psykose. Janet Eliassen sin Journal fra et indre, såret barn er en rystende historie, men også håpefull fordi hun har hatt mot og styrke til å følge metoden sin og bli kjent med sitt indre barn – og bli en voksen med tro på seg selv og sine valg. Gunn Helen Kristiansen skriver om hvordan traumer og livserfaringer har blitt underkjent som forklaringer på hennes psykoser, og har gjort veien til recovery unødvendig lang og bratt.

Trauma och psykos var nettopp tittelen på ISPS-konferansen i Malmø i september. ISPS Sverige har ligget med brukket rygg i flere år på grunn av en overveldende biologisk orientering. Denne konferansen var et håndslag fra nordiske venner for å få organisasjonen opp å gå igjen. Og de som kom tilbake fra Malmø var veldig begeistret, så la oss håpe at det bidro til nytt pågangsmot for våre svenske venner og kolleger. Les det fyldige referatet fra Olav Løkvik og Gunnar Brox Haugen.

Endelig har vi nok et bidrag fra Nina-Beathe, hun har vært på besøk i Kristiansand og sett på den nye og lekre psykiatriske avdelingen ved Sørlandet sykehus. Men hun har riktignok også fått med seg at det er noen skjær i sjøen. 

Vår huspoet Esben Jaer har ikke sviktet oss denne gangen heller, hans varme og poetiske tekster kan følge oss inn i julehelgen. Og Leif Jonny Mandelid øser av sin evige åre med skråblikk på tilværelsens små undere. I Dialog nr. 1 2024 vil vi komme tilbake med Mandelid sin innsiktsfulle artikkel om Hjertespråket – arven etter Sándor Ferenczi, som han også presenterte i Malmø. Vi håper videre å få til en grundig omtale av Svein Haugsgjerds rykende ferske bok Galskapens gåte. Dere finner bestillingsinfo om boka hans i dette nummeret. 

Vi må beklage at noen eksemplarer av nr. 3 kom fra trykk i omvendt rekkefølge, som i arabiske land måtte man lese bakfra og framover. Håper ikke alt for mange av dere opplevde dette. Som vi har annonsert tidligere jobber vi med å digitalisere, og regner med at nr. 1 kommer på nett. Da slipper vi i alle fall dette problemet!

En stor takk til alle dere som har bidratt til dette nummeret. Vi håper det blir til glede for dere lesere inn i julehøytiden. Alt godt, god jul til alle, og vi høres på nyåret! 
 

Med vennlig hilsen,
for redaksjonen

Anne Ek

Øvrig innhold

 

Lengselen etter tilknytning 
av Nina-Beathe Tørum Lundkvist

Nostalgiske refleksjoner 
av Christine Rosenqvist

Diagnose: Ensomhet og isolasjon  
av Hans Marius Solevåg

Dikt 
av Esben B-J Jaer

Inferno - et essay 
av Anne Dagne Vesaas

Journal fra et indre såret barn 
av Janet Eliassen

På vei til recovery 
av Gunn Helen Kristiansen

Trauma och Psykos. Inntrykk fra ISPS Sverige sin fagkonferanse i Malmø i høst 
av Olav Løkvik og Gunnar Brox Haugen

Oppsummering av SEPREP TUs 25-årsjubileum 
av Erlend Rinke Maagerø-Bangstad

Et flaggskip innen psykisk helsevern? 
av Nina-Beathe Tørum Lundkvist